Over Eénrichtingverkeer

Geschatte leestijd: ca 4 minuten

Er bestaan nogal wat situaties waar éénrichtingverkeer van toepassing is. Soms heel duidelijk zoals in het verkeer als dat met verkeersborden aangegeven staat. Dan is het een maatregel die nageleefd moet worden en die voor iedereen geldt. Zoals bij veel algemene maatregelen zijn daar uitzonderingen op mogelijk. Deze uitzonderingen staan dan ook aangegeven, zoals het bordje waarop deze uitzondering staat: bijvoorbeeld uitgezonderd fietsers. Ik schrijf dit maar even uitvoerig op, want er zijn mensen die dit niet kunnen vatten. Verleden week nam er iemand in volle vaart van de Kruisstraat de binnenbocht de Peperstraat in.  Een fietser werd zo de molgoot in gedrukt, raakte de stoeprand en kwam te vallen. De automobilist riep toen: “Waarom rij je dan ook tegen het verkeer in!” Hij zei nog niet: Eigen schuld, dat heb je ervan. Maar de toon impliceerde dat wel. En het is de toon die de muziek maakt. Ene verontschuldiging kon er natuurlijk niet af. Omstanders hebben de fietser weer overeind geholpen en gelukkig had zij niets gebroken. De automobilist zoefde ongeïnteresseerd heen.

Het is in de straatjes van het centrum strijk en zet dat verkeersregels met voeten getreden worden, soms zijn het gewoon wildwest- taferelen. Neem bijvoorbeeld het wildparkeren, ook zo’n heikel onderwerp in het centrum van Diever. Er geldt een zone parkeerverbod voor het gehele centrum van Diever, met uitzondering van de aangegeven parkeervakken. Die hebben een blauwe rand langs de stoeprand. Dan is parkeren tot maximaal 3 uur toegestaan. Ook dit schrijf ik maar eens goed op want bijna niemand houdt zich daaraan. Velen hebben daarvan een melding gedaan bij de gemeente met een verzoek tot handhaving, of van paaltjes op de stoep. Het gevolg van het veelvuldig op de stoep parkeren, het wildparkeren, is dat voetgangers de rijbaan op gedrongen worden.

Dit alles tezamen met het ruim overschrijden van de geldende snelheid beperking van 30 km/uur vormt een veiligheidsrisico in de openbare ruimte. Bij het ontwerp van herinrichting van de kern van Diever is door de klankbordgroep al gewezen op dit risico, maar de gemeente heeft ons destijds verzekerd dat na de herinrichting gehandhaafd zou worden op naleving van de wegenverkeerswet. Dus: snelheid, rijrichting en parkeerverbod. Ik overdrijf niet als ik zeg dat daar bitter weinig van terecht is gekomen. De gemeente blijft dus in gebreke.

Gelukkig is het gemeentelijk beleid ten aanzien van openbare orde en veiligheid duidelijk op de internetsite van de gemeente te vinden: ‘De prioritering van de handhavingsactiviteiten wordt gebaseerd op een inschatting van de kans op een overtreding en het effect van die overtreding (model van Kinney & Wiruth; zie tabel uitwerking Westerveldse prioritering)’. Dit model is gebaseerd op een simpel algoritme met een puntensysteem: Risico=WxBxE. De W staat voor waarschijnlijkheid; de B voor Blootstelling en de E voor Ernst.

Bij voorbeeld: een gebeurtenis als op de stoep parkeren is: goed mogelijk: 6 pnt – frequent (20 maal per dag) 6 pnt – effect (ernstig, of blijvend letsel omdat voetganger op de rijbaan gedrongen wordt): 7 pnt. Het risico is dan 6x6x7=252 pnt. Dat is dan volgens deze methode een ‘hoog risico’.

De tabel Kinney & Wiruth geeft dan aan dat er onmiddellijk verbeterd of gehandeld moet worden. In het ‘Integraal Veiligheidsplan Gemeente Westerveld 2023-2027’ staat dat drie op de tien inwoners van Westerveld veel overlast in de buurt ervaren. Dat is niet zomaar een incidentje of wat geklaag van een inwoner, nee, dat is de gemeente wijzen op haar eigen veiligheidsplan. Ook hier is de gemeente in gebreke.

Het melden van risicovolle gebeurtenissen is dus helaas ook éénrichtingsverkeer. We kunnen melden wat we willen, maar er gebeurt niets. We weten niet eens of er handhavers zijn in deze gemeente. Men zegt dat er één BOA is voor de gehele gemeente. En dan loopt er misschien ook nog een verdwaalde politie-agent in Zuidwest-Drenthe. Jammer dat de organisatie in de Veiligheidsregio Drenthe op zo’n grote afstand staat, want dat versterkt het gevoel van éénrichtingsverkeer van en naar de overheid. Dit alles is funest voor het vertrouwen in de overheid. En dan heb ik het nog niet eens over rookoverlast of huisvredebreuk gehad.

Deze column verscheen eerder in het Weekblad van Diever.

1 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

maak deze som af :de invoertijd is voorbij